MUZIEKBOS IN BRAKEL

De Muziekberg (150 meter) maakt deel uit van de beboste getuigenheuvels die zich uitstrekken van Noord-Frankrijk tot Diest. Drie miljoen jaar geleden lagen deze heuvels nog als zandbanken aan de kust van een ondiepe en tropische zee.

Op het hoogste punt van het bos staat de Geuzentoren, een ronde toren opgetrokken in ijzerzandsteen. Bouwheer M. Scribe liet zich in 1864 wellicht meeslepen door de mode om bizarre, romantische bijgebouwtjes op te trekken.

Na een inspirerende wandeling in het bos in 1888 stonden Omer Wattez en zijn vriend en dichter Pol De Mont op de Geuzentoren het landschap te bewonderen. En sinds Pol De Mont toen uitriep: ‘Maar dat zijn hier de Vlaamse Ardennen!’ werd dit het koosnaampje voor deze streek.

Op een boogscheut van de Geuzentoren vind je een prehistorische grafheuvel uit het Bronstijdperk. Centraal in de heuvel bevond zich de grafkamer. Hier werden twee urnen met verbrande beenderen van een man en een vrouw, assen en steenkool gevonden. Een geleid bezoek aan de Geuzentoren en de grafheuvel kan je aanvragen via toerisme@ronse.be of 055 23 28 16Reserveer formulier

« Terug naar lijst